Is afstandsapparatuur toegestaan?

hoe werkt een golf rangefinder

Vanaf 2014 mag tijdens officiële wedstrijden een afstandsmeter gebruikt worden. 
De Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft besloten om vanaf 1 januari 2014 afstandsmeters toe te staan in de competitie en bij nationale golfwedstrijden. Daarnaast heeft de NGF ook een oproep gedaan aan de golfclubs om deze als een Plaatselijke Regel in te voeren.

Hierdoor lijkt het papieren caddieboekje verwezen naar de prullenmand voor velen. Gelukkig maar, want de meetapparatuur verhoogt het speltempo en is van positieve invloed op je score!

Welke apparatuur is toegestaan? 
De regel is duidelijk: je mag afstanden meten en dus niet meer dan dit. Als de rangefinder, gps-horloge of smartphone-app meer kan, zoals het meten van hoogteverschillen (slope), windkracht, windrichting of temperatuur, is het gebruik hiervan NIET toegestaan. Ook niet als de functie uit staat op het apparaat.

In de meeste gevallen is wel duidelijk wat legaal en illegaal is, er is nog geen lijst met toegestane apparatuur. Let bij aanschaf in ieder geval op de volgende zaken als je de afstandsmeter tijdens officiële en clubwedstrijden wilt gebruiken:

  • Het gebruik van een slope edition bij lasers is niet toegestaan. Deze meet namelijk de hoogteverschillen in zijn berekeningen.
  • Bijna alle gps-systemen zijn legaal, zowel de handhelds als horloges. Let wel: het apparaat moet zich beperken tot het meten van afstanden. Zodra er bijvoorbeeld een temperatuurmeting op zit, is het gebruik niet toegestaan.
  • De nieuwste trend in meetapparatuur is een advies over de clubkeuze. Dit is niet toegestaan. De afstandsmeter mag je wel vertellen dat het nog 120 meter naar de vlag is, maar niet dat je een ijzer 9 moet slaan. Het bijhouden van gemiste fairways, je geslagen afstanden en je scores is wel toegestaan.

Aangezien de beoordeling van gps-applicaties voor smartphones erg lastig blijkt te zijn in de praktijk, heeft de NGF besloten smartphones niet toe te staan als meetapparatuur.

beheerder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *